piec na olej przepracowany


Dlaczego warto zrezygnować z ogrzewania węglem?

piec na olej przepracowany


Ogrzewanie węglem i drzewem nie ma w ostatnich latach zbyt dużej popularności. Wszystko za sprawą dwóch głównych czynników. Pierwszym z nich jest globalne ocieplenie. Emitowane przez spalanie węgla substancje bezpośrednio przyczyniają się do wzrostu temperatury na Ziemi. Nawet jeśli społeczeństwo nie myśli w takich kategoriach, to drugi powód – a więc powstawanie smogu jest tu kluczowe. Najgorsze są stare piece, które nie spełniają żadnych norm, ale nawet najnowsze piece montowane w Polsce emitują szkodliwe substancje, które potem wdychane są do płuc. Alternatywa numer jeden dla takiego rozwiązania to zdecydowanie ogrzewanie podczerwienią. Dzięki temu rozwiązaniu chronimy środowisko, oszczędzamy czas i pieniądze.




Istnieją trzy mechanizmy przenoszenia ciepła

Ruch ciepła wymiennikach

Istnieją trzy mechanizmy przenoszenia ciepła:

przewodzenie - ruch ciepła bez ruchu masy (np. przez ściankę wymiennika)
konwekcja - ruch ciepła z jednoczesnym ruchem masy (np. z płynu do ścianki wymiennika)
promieniowanie - ruch ciepła poprzez fale elektromagnetyczne. Ten mechanizm ma znaczenie jedynie w wysokich temperaturach8.

Przewodzenie

Osobny artykuł: Przewodzenie ciepła.

Ruch ciepła przez przewodzenie opisuje prawo Fouriera, które stwierdza, że ilość przepływającego ciepła jest wprost proporcjonalna do różnicy temperatur oraz współczynnika przewodzenia ciepła ? (charakterystycznego dla każdej substancji). Ruch ciepła przez przewodzenie wyraża równanie:

Q ˙ = ? ? d ? ? T \displaystyle \dot Q=\lambda \cdot d\cdot \Delta T \displaystyle \dot Q=\lambda \cdot d\cdot \Delta T

gdzie:

? ? współczynnik przewodzenia ciepła (kW/mK)

d ? odległość przenikania ciepła (m)

?T ? różnica temperatur (K).

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wymiennik_ciep%C5%82a


Szybkie nagrzewanie jedzenia

Metoda nagrzewająca znajduje swoje zastosowanie w przemyśle spożywczym, a w warunkach domowych służy ona do podgrzewania jedzenia w mikrofalówce. Spożywcze funkcje mikrofalówki oprócz wszystkich innych zastosowań tego sprzętu polegają właśnie na szybkim nagrzewaniu jedzenia. Pozostałe funkcje mikrofalówki pozwalają także między innymi na rozmrażanie różnych produktów spożywczych i są wykorzystywane także przez osoby pracujące w innych działach przemysłu niż przemysł spożywczy. Samo posiadanie mikrofalówki w domu stało się już niemal standardem i trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez posiadania mikrofalówki, która pozwala na zjedzenie czegoś ciepłego pomiędzy jednym a drugim wyjściem z domu w ciągu tygodnia.


Dodane: 11-05-2019 01:39